Letecký Športový Klub Zvolen

Letecký Športový Klub Zvolen

Letecký Športový Klub Zvolen

Memoriál M.R. Štefánika 2015

Prinášame pár fotiek z memoriálu M.R. Štefánika, ktorý organizovala Slovenská federácia ultraľahkého lietania. Nápad vznikol na Dobronivskej zabíjačke v januári. Chceli sme si pripomenúť pamiatku generála M.R. Štefánika letom z Talianskeho Campoformido cez Slovinsko a Maďarsko na Slovensko, čo je jedna z možných trás po ktorých letel pri svojom poslednom lete. Ktorý skončil tragicky 4.5.1919 v Bratislave. Pôvodný plán bol letieť v sobotu 2.5.2015 skoro ráno z LZLU (Lučenec) s medzipristátím na letisku LJPT (Ptuj), kvôli dotankovaniu lietadiel s menšími nádržami. Odtiaľ na letisko LIPD (Campoformido). A v nedeľu ráno 3.5.2015 letieť späť na LZIB (letisko M.R. Štefánika) v Bratislave. Z Bratislavy potom pokračovať na Mohylu na Bradle a odtaľ na materské letiská. Kvôli počasiu – dažďu a nízkej oblačnosti sa však odlet presunul na poobedie a počasie nám nedovolilo pokračovať až do Talianska.

V nedeľu 3.5.2015 sme pokračovali do LZIB, kde sme urobili v skupine prielet nad dráhou 31. Na čele skupiny boli 3 Vipre, ktoré aspoň symbolicky predstavovali 3-oj motorové Caproni, na ktorom tragicky zahynul M.R. Štefánik, za zovretou trojicou nasledoval SportCruiser s fotografom a zostavu uzatvárala francúzka Cessna RF172 s kamerou na palube. Druhý prielet bol vyžiadaný pre médiá a patril samostatnej symbolickej formácii 3x Viper SD4 s trikolórou vo vleku. Formácia po prielete pokračovala pravým okruhom a pristála v skupine na dráhu 31.

Poďakovanie patrí všetkým organizátorom a autorovi nápadu, ďalej Danovi Tomkovi za požičanie 2 Viperov, aby sme mali homogénnu “trojku”, rovnako dámam a pánom z LPS SR a Bratislavského letiska, ktorý nám vytvorili priestor na LZIB aby sme si aspoň týmto spôsobom uctili pamiatku človeka, ktorý stál pri zrode našej samostatnej krajiny.

Veríme, že budúci rok, na druhom ročníku sa nám podarí absolvovať celú trasu.

Memoriálu sa zúčastnili tieto lietadlá a posádky:

OM-M345 Viper SD-4 – vedúci skupiny Marián Sluk a Marián Sluk ml.

OM-M639 Viper SD-4 – číslo 2 Jozef Jankovič a Juraj Jankovič

OM-M636 Viper SD-4 – číslo 3 Ján Sluvka a Milan Cibák

OM-M737 SportCruiser – číslo 5 Ľudovít Palaj a Marcel Palaj

OM-KAB Cessna RF172 (Boženka)- Karol Mičko, Laco Kováč a kameraman